Så avgår han då, folkpartiledaren Lars Leijonborg. Inte direkt oväntat, men säkert sorgligt för landets alla imitatörer.

Den trolige ersättaren verkar bli skolministern Jan Björklund. Jag är grymt kluven inför honom som ersättare. Björklund har mer karisma (han gillar som gammal militär ”hårda tag och raka rör”, pekar med hela handen), tydligare viljeinriktning, och mycket större genomslagskraft. Han ”når ut” som det heter. Samtidigt är det väl också här han har en mängd brister. Han kan framstå som lite väl hårdför, och hans fyrkantiga människo-, kunskaps- och livssyn blir lätt genomskådad och patetisk.

Jag tror att han för Folkpartiet skulle vara en bättre (i meningen starkare) ledare än Leijonborg, men frågan är vad han skulle göra för Alliansen. En stor förtjänst med Leijonborg var ju att han lyckades kompromissa ihop Alliansen (vilket till viss del gick ut över hans egna parti, tror jag). Björklund däremot, verkar inte vara kompromissernas man, och en redan bräcklig Allians riskerar falla samman om han kliver på i ullstrumporna.

Och jag är kluven till Björklund som partiledare för att:

1) Risken är att han får ännu större genomslag för sina illa genomtänkta – men för vissa förföriska – förslag om mer ”ordning och reda”, ”hårdare tag” och ”mer kunskapskontroller” i skolan. Skulle han dessutom bli utbildningsminister vågar jag inte tänka på hur han skulle förändra högskoleväsendet. Som humanist darrar jag, vi är nog lite för mycket ”å ena sidan, å andra sidan” för att det ska passa hans enögda uppfattning om världen.

2) Å andra sidan skulle Björklund kunna innebära vattendroppen som får Alliansbägaren att trilla över redan innan mandatperioden är slut. Det vore fint med ett nyval som fick stopp på det galna systemskifte som dom håller på med.

Ja, jag ogillar Alliansregeringen starkt. Framförallt för deras hårda tag mot fattiga, och smeksamma inställning till dem med pengar. Men jag vet att det finns krafter inom Folkpartiet som står för en mer vänsterorienterad, mjukare liberalism. Jag skulle välkomna en sådan kandidat till partiledarposten. Jan Björklund representerar dock verkligen inte den linjen.